Assumpta Mercader

Tafaners

Deia Montserrat Roig que el tafaner és una persona que “mira” més enllà dels límits estrets del seu propi món. El diccionari diu que tafanejar és exercir la curiositat en coses que no l’hi haurien d’importar o en els afers dels altres.

La paraula tafaner és probablement una alteració de “tofoner”, derivat de “tòfona”, nom d’un bolet, aplicat inicialment a persones o gossos cercadors de tòfones que ho furguen i remenen tot.

Què és tafaners?

Tafaners és un proposta que uneix contes amb espais poc o gens coneguts amb la doble intenció d’explicar bons arguments i a l’hora mostrar llocs que habitualment no són d’accés públic i que faran d’escenari de les històries. Volem que els tafaners puguin entrar en aquelles sales dels edificis públics on no es pot entrar mai, a fàbriques, tallers o a cases i patis particulars. En definitiva, volem descobrir, veure els llocs, però sobretot viure’ls. Tafaners és per damunt de tot una experiència de descoberta per a despertar i satisfer la curiositat.

Com funciona?

Expliquem una història inventada i inspirada en els llocs on entrarem, tot i que també es podria treballar amb una llegenda o rondalla pròpia de la localitat amb la finalitat d’explicar-la d’una manera original i des de diferents punts de vista. El públic tindrà un mapa que el conduirà als diferents espais escollits per a l’ocasió. A cada lloc un personatge explicarà, farà una acció o oferirà una experiència que tindrà valor per si mateixa però que un cop finalitzada la ruta es comprendrà que tot els que ens han explicat forma part de la mateixa història i es complementa.

És una activitat ideal per a oferir en el marc d’una festa, fira, celebració, inauguració, etc.

Objectius

  • Unir bons arguments amb espais desconeguts.
  • Explicar històries d’una manera diferent, atractiva, lúdica i molt participativa.
  • Oferir una activitat que permet, en família, descobrir espais i històries.
  • Potenciar el patrimoni local públic o privat, descobrint-lo i posant-lo en valor.

Variacions

Tafaners no és un projecte tancat. És un punt de partida que permet moltes variacions i que es pot adaptar a diversos objectius.

A qui va dirigit

En principi l’activitat s’adreça al públic familiar, però també es podria dissenyar amb continguts i adreçats a joves i/o adults.

Què necessitem per poder portar a terme un “Tafaners”?

  • Triar uns llocs adients on realitzar les diferents accions. Poden ser llocs públics o privats.
  • Informació en cas de voler que escrivim una història a mida.
  • Col·laboració a l’hora d’aconseguir permisos, si cal.
  • Compromís de fer una bona difusió de l’activitat.